X
     
 
CIGÁNYKÁRTYA
 
     
1. A CIGÁNYKÁRTYA
5. A kártyalapok és az asztrológia
9. Videók
6. Kirakási módok
3. Lapok jelentése
1. A cigánykártya története
2. Készülődés kártyavetéshez
4. Lapok kombinációja
7. Időutazás a cigánykártyával
8. Szellemidézés a cigánykártyával
2. A CIGÁNYOK MÁGIÁJA
Időjárás jóslás és befolyásolás
Cigányok álomfejtése
Cigány ujj babonák
Átok levétel
A tulajdon megvédése
Szerelmi jóslatok és varázslatok
Gyógyítás
3. CIGÁNYKÁRTYÁT VETŐ JÓSOK, LÁTÓK, BOSZORKÁNYOK
Éva Ilona
4. JÓSOLJ MAGADNAK
Jóslás cigánykártyával
Kávézacc jóslás
Mme Lenormand jóslata
Szerelmi szívjóslás
Csillaghullás
A nap talizmánja
Kavics jóslás
A varázsgömb titka
Tenyérjóslás
5. CIGÁNYKÁRTYA ÉS EGYÉB EZOTERIKUS TANFOLYAMOK
Mágia tanfolyam
Boszorkány iskola
Gyógynövényismereti tankör
Cigánykártya tanfolyam
Tenyérelemzés
6. CIGÁNYKÁRTYA GALÉRIA ÉS MÚZEUM
Orosz cigánykártyák
Mediterrán Sibillák
Német kipper kártyák
Mai cigánykártyák ősei
Magyar cigánykártyák
Lenormand kártyák
Egyéb kártyák
Jóslás, kártyavetés, tánc, életmód a cigányok kultúrájában
Jóslás és mágia a magyar hagyományokban
Jóslás és mágia a klasszikus festészetben
7. CIGÁNYOK MUZSIKÁJA RÉGEN ÉS MA
Magyar cigányok zenéje
Orosz és kelet-európai cigányzene
Spanyol cigányzene
Indiai cigányok zenéje
Ezoterikus cigányzene
8. CIGÁNYOK TÁNCA * GIPSY DANCE
Orosz és kelet-európai cigányok tánca
Magyar cigányok tánca
Spanyol cigányok tánca
Indiai cigányok tánca
9. FILMEK ÉS CIGÁNYOK
A cigánytábor az égbe megy
Macskajaj
Underground
Unza Unza, Time!
 
 
 

Éva Ilona
A cigánykártya története

AZ OLDAL IDE KÖLTÖZÖTT!!!
* Címünk a régi: www.ciganykartya.eu
* Szebb és áttekinthetőbb felület, úja tartalmak, frissítések.
* Ez a honlap továbbra is elérhető, ám frissítések nélkül.

A spirituális érzékenységgel megáldott cigányok az elérhető áron beszerezhető nyomdai kártyák megjelenése előtt többnyire tenyérből jósoltak némi ellenszolgáltatás fejében.Régi festményeket nézegetve, korabeli leírásokat olvasgatva a vándorcigányok a hely jellegzetes kártyatípusaival jósoltak. Európában francia kártyából, német és magyar nyelvterületen magyar kártyából mondták meg a jövendőt az arra avatottak. Se szeri, se száma azon festményeknek, melyek ezt bemutatják.Természetesen léteztek már korábban is egyszerű rajzolatú, egyszerű stilizált ábrákkal rendelkező jóskártyák is melyet a vándorcigányok is használtak, mint például az orosz cigánykártya.
Mivel általában a cigányok űzték nyíltan a kártyavetés mesterségét, ezért nevezték el cigánykártyának napjaink népszerű jóskártyáját. A gyártók az elnevezéssel kívánták felhívni a figyelmet a kártya rendeltetésére.

Korunk népszerű cigánykártyájának az elődje már az 1700-as években létezett, de csak az 1920-as években nyerte el végleges formáját a Piatnik kártyagyárban. A többi cigánykártyától megkülönböztetve Piatnik féle cigánykártyának nevezzük. A nagyanyám is egy Piatnik féle kártyát őrizgetett a fiókjában, amit mindig elővett, ha ő vagy valamelyik szomszédasszonya a jövőjébe kívánt belekukkantani.Az ábrák alatt hat különböző nyelven olvashatjuk a kártya alap jelentését. Ez is azt bizonyítja, hogy a kártyatípusnak bizony nem sok köze van a cigányokhoz, hiszen a kártya keletkezésének idejében a cigányokra nem volt jellemző az írás-olvasás elsajátítása. Ráadásul a kártyalapok tipikus városi, középosztálybeli zsánerjeleneteket mutatnak be, illetve isteneket a görög-római mitológiából.

Vidámabb arcvonásokkal és élénkebb színárnyalatokkal rendelkezik a Piatnik kártya napjainkban módosított változata, az úgynevezett lila csomagolású cigánykártya, mely méltán lett oly népszerű.Kevésbé ismert a Vetőkártya feliratú zöld csomagolású jóskártya, mely hangulátában, grafikai szépségében nem éri utol az előbb említett két kártyatípust. Tanuláshoz viszont megfelelő.Nagyon fontosnak tarom, a figurás jóskártyák arcvonásait. Ahogy mi hatással vagyunk a saját munkaeszközünkre, úgy a munkaeszközünk is hatással van ránk. Ha olyan kártyával dolgozunk, melyen keserű vonású arcok vannak, előbb-utóbb, mi is azonosulunk a kártyákkal, nekünk is keserű vonásaink lesznek és keserű vonások lesznek a kérdező arcán is jóslatunk eredményeképpen. Ahogyan hatással van ránk az otthonunkban kifüggesztett kép, ugyanúgy hatással van ránk a kártyánk. Nem minden jóskártya rajzolónak volt vidám élete, mely természetesen tükröződik, mai szavakkal élve átjön az alkotásán. Ha van miből válogatnunk, akkor keressünk olyan kártyát, melynek figurái, ábrái életörömet sugároznak.
Számomra a lila csomagolású a legkedvesebb, életöröm és jó érzés árad belőle, szép a szívkirálynő és szép a szívkirály is, ezért szívesen forgatom.

Az előbb említett jóskártyákat, aki összeállította, értette a földi életet, és lapjain az élet nagy eseményeit jelenítette meg: születés, szerelem, házasság, halál és a hétköznapi élet kisebb-nagyobb örömeit, bánatait.

Miután tisztáztuk, hogy a napjainkban cigánykártyának nevezett jóseszköznek nem sok köze van a cigánykultúrához, nézzünk néhány kártyatípust, melyekből kiforrotta magát a mai cigánykártya.

Moszkvai jóskártya 1826-ból:


J.C. Jegel nünbergi jóskártyája 1870-ből:


A mai Piatnik féle cigánykártya biedermeier elődje 1904-ből:


Német nyelvterületen Kipper karten-nek, olasz nyelvterületen Sibillá-nak hívják a rokon jóskártyákat.
Az utóbbi időkben a cigánykártya típusokhoz szoktuk sorolni a Lenormand kártyákat is, noha Lenormand kisasszonynak, Napoleon udvari jósának nem sok köze volt a cigányok kultúrájához.
Az alábbi diavetítésben az eredeti 1876-os Lenormand kártyákat láthatjuk:Cigánykártya galériánkban jó néhány kártyatípust találhatunk mind a régi, mind a modern időkből.
Ide kattintva megnyílik a Cigánykártya múzeum

Többen úgy jelentkeznek egy-egy cigánykártya tanfolyamra, hogy majd később a Tarot tanfolyamot is elvégzik, mert úgy hallották, előbb a cigánykártyát kell ismerni és csak utána jöhet a Tarot. Olyat is hallottam, hogy a cigánykártya csak a hétköznapi apró-cseprő ügyekben hivatott segíteni és a Tarot alkalmasabb a komolyabb élet helyezetben való eligazodásra. Hadd oszlassak el egy tévhitet. A két kártyának semmi köze egymáshoz. A cigánykártya mindig a köznépé volt, minden második otthonban megtalálhattuk. A Tarot elsősorban a nagy misztikusoké volt, akik elsősorban az uralkodó osztálynak segítettek a rejtett szibólumokat tartalmazó kártyával.

Mindkét kártyatípus kiválóan alkalmas hétköznapi és különleges életesemények elemzésére, legyen az múltban, a jelenben vagy a jövőben. Mindkét kártyát lehet mesterien forgatni, és sajnos mindkét kártyából lehet félreértelmezett, nem helyt álló elemzéseket adni.
Nem a kártyatípustól függ, hogy jól vagy rosszul elemzünk egy-egy élethelyzetet. Ez csak is a kártyavető hozzáértésétől függ.

A cigánykártya mesteri forgatása a lapok összeolvasásában, színes kirakási módozataiban rejlik. A lapok jelentését bárki megtudja tanulni, de a lapok összeolvasása, különösen egy nem kézzel fogható kérdésben, mint például mit érez egymás iránt egy házaspár, már maga a művészet. Gondoljunk bele, hogy 36 lapból 3 lap ad választ egy kérdésre, mekkora variációs lehetőség rejlik itt? Harminchat a harmadikon? Valami ilyesmi lehet a válasz.

Egy szónak is száz a vége, a cigánykártyavetés az egyik legcsodálatosabb jóstechnika, mellyel szabadon utazhatunk a végtelen időben és térben, válaszra és segítségre találva az élet legnehezebb pillanataiban is.

Jó tanulást és szép jövendőt kívánok! Éva Ilona


FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
Éva Ilona
JÓSLÁS, KÁRTYAVETÉS, TISZTÁNLÁTÁS 150 Ft/perc
Telefonon: hétfő 9~11, kedd 19~21óráig.
06 70 314 5911
Fizetés utólag csekken vagy bankszámlára.
Személyes konzultációra bejelentkezés: 06 70 314 5911
Szerelmi oldás és kötés, átoklevétel, egészségvarázslás.
******

Cigánykártya tanfolyam
A Tündérképző ezoterikus szabadegyeteme

BUDAPEST XV. ker.: 6x3 óra csütörtök esténként 18-21 óráig.
Tanfolyam kezdés kb. 6 hetente:
Ár: 19.000-

BUDAPEST INTENZÍV: 2x8 óra szombat-vasárnap 10-18.
Tanfolyam indítás október, március.
Ár: 19.000-

BUDAPEST MESTERKÉPZŐ
Szeptembertől juniusig havonta 1 vasárnap.
Kezdés: szeptember
Ár: 8.500-/nap

Mi leszel, ha mindezt tudod?
Okkultista tanácsadó, spiritiszta, jós, kártyavető
******

TENYÉRELEMZŐ TANFOLYAM

BOSZORKÁNYKÉPZŐ
Archaikus magyar boszorkánytanok. 7 alkalom/1 év. 7777 Ft/nap.
Kezdés minden év szeptemberében.

A tanítások helyszíne Budapest, XV. ker.
Bővebb információ.
Tündér Bazár


Keresned sem kell!


Kapcsolódó linkek
Boszorkány múzeum
Boszorkányképző
Cigánykártya múzeum
Éva Ilona honlapja
Ezoterikus filmek és zenék
JÓSVONAL 130-Ft/perc
Tarot Akadémia
Tarot múzeum