X
     
 
MASSZÁSAMBULANCIA
 
     
Lélegezz az egészségedért
Talp -reflexológia
Parasztmedicina
Gyógyitó mudrák
MASSZÁSAMBULANCIA
Szivroham esetén
Olaj terápia
Gyógyszex
Szegfűszeg fájó fogra
Matangi mudra a vegetativ idegrendszerre
Jobb vagy bal agyfélteke ?
Nagy fej mudra-fejfájásnál
Vöröshagyma gyógyhatása
Ugy hat mint a lézer sugár...
Kérjetek...és megadatik
Linkpark
Méregtelenités étolajjal
Népbetegség az impotencia
Az öt tibeti
Ha hivsz akkor jövök !
Energia feltöltés gyertyával
LINKPARK
Gyógyitó növények
Gyomor és bélbetegségek
Földsugárzások
Guruda mudra
Mukula mudra
Gyógyitó ujjmudrák
Mandalák
Hires....Szabó Szikfrid
Váltott orrlikú légzésmód
Dr Csiky Antal: Alternativ gyógyászat
Dr Csiky Antal : Ezotéria
Rozmaring gyógyhatása
Vizeleted a gyógyszered lehet
Körömvirág gyógyhatása
Surabhi mudra reumára artózisra
A csalán
A boldogság-hormonok
A fokhagyma
Energetizálo és fájdalom csökkentő mudra
A halál a belekben lakik
Zeller gyogyhatása
Alma ecet gyógyitó hatása
Talpmasszás fortélyai
Kövirózsa
 
 
  Vöröshagyma gyógyhatása
A vöröshagyma

A vöröshagyma egyike legősibb termesztett növényeinknek. Az ókori
Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Neve az egyiptomi hieroglifák
között a növekedés, a termékenység szimbólumaként szerepel és a
papirusztekercseken írás emlékezik meg használatáról.

A középkor óta Wales jelképe, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a
segítségével. A legenda szerint Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és
hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A sikeres
csata után került be a hagyma Wales címerébe.

Használata a 17.-18. század táján terjedt el, a híres makói vöröshagymát
pedig a 18. századra már szinte egész Európa ismerte.

A vöröshagyma számtalan legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok
óta és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek
tekintették.. A népi gyógyászatban használták hurutos állapotok, légúti
megbetegedések, és vérhas ellen, de varázserejében bízva a pestissel
szemben is bevetették. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas
vérnyomás esetén, és afrodisztikus hatásáról is ismert volt. A hagyma
jótékony hatását ma már tudományosan is bizonyították.

A modern orvoslásban elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat
lassítására, és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják.
Kísérletek szerint nyersen fogyasztva kedvezően hat a
koleszterinszintre. A hagyma segíthet megelőzni a koszorúér-betegséget,
a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel
összefüggő állapotot, mivel fokozott véralvadás esetén gátolja a
vérrögképződést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az
emésztőnedvek termelődését - ezért persze kis mennyiségben
étvágygerjesztő -, és enyhíti a bélgörcsöket. Egyik hatóanyaga serkenti
az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből. Baktériumellenes hatását már
Pasteur leírta, és ezt a mai kutatások is megerősítették. Az
ellenálló-képességet is növeli, érdemes tehát a tüdő és a légutak
fertőzéses megbetegedésekor, de a szervezetben fellépő bármilyen
gyulladás esetén is a szokásosnál több hagymát fogyasztanunk.

A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az
orrdugulást. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben,
mind élő szervezeten bizonyították. A kutatók vizsgálják a hagymának a
rákkal szembeni védőhatását is, mivel úgy vélik, hogy kénvegyületei
gátolhatják egyes növekedését, burjánzását, ártalmatlanná tesz egyes
rákkeltő anyagokat, mások kiürülését pedig segítik. B1-, B2-, C-vitamin
és nikotinsav, ezenkívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén, és
cink található benne.

A hagyomány szerint ha nyitott sebekre, pattanásokra vagy gennykeltő
baktériumok okozta kelésekre rakjuk, enyhül a fájdalom, és tisztító,
érlelő hatása miatt hamarabbi a gyógyulás. A bőr alatti láthatatlan
szálkák előbukkanásában is segít.

Fogyasszunk tehát minél több főtt vagy sült hagymát, de ha lehetséges,
akkor nyerset is.

Praktikák

A hagymaszagú lehelettől megszabadulhatunk, ha almaecetes vízbe fenyő-
és eukaliptuszolajat keverünk, majd kiöblítjük vele a szánkat.

Ha a nyershagyma gyomorpanaszokat okozna, igyunk utána vízzel higított
almaecet. (Dr. Bukovinszky Julianna: Ezer jó fű)

Elkerülhetjük a zsiradékban pirított (olajban, vajban is) hagyma okozta
emésztési problémákat, ha párolással készítjük, de a legjobb, ha a már
bő lében rotyogó ételhez adjuk hozzá.

Saláta készítésekor a nyers hagymát áztassuk be pár percre egy kevés
citromlébe vagy (alma)ecetbe, és lehetőleg levével együtt tegyük az
ételbe, így nemcsak ízét tompíthatjuk, de hatóanyagai is megmaradnak.

A hagymavágással járó kellemetlen könnyezést, égető érzést
elkerülhetjük, ha ezalatt az idő alatt egy korty hideg vizet tartunk a
szánkban.



Galéria